Geheimen

Dat het best lastig is om de ceremonie goed vast te leggen met tranen in je ogen
(en 7 andere geheimen van een trouwfotograaf)
.

 

Ja, dat gebeurt dus. Soms krijg ik een brok in mijn keel. Bijvoorbeeld als ik zie dat iemand waarvan ik het niet had verwacht het niet droog houdt. Op dat moment ben ik blij dat ik achter de lens sta, me kan verstoppen, niemand die naar mij kijkt. De tranen verdwijnen ook weer snel, want ik ben dan blij dat ik voor hen iets moois kan maken. En stiekem, maar dat vertel ik alleen tegen jou, ben ik op zo’n moment gelukkig omdat ik geen kantoorbaan heb en elke keer weer bij zoiets persoonlijks & feestelijks mag zijn!!!

Nieuwsgierig naar meer geheimen? Lees dan nu verder!
1. Dromen. Zeg maar gerust nachtmerries. De lens valt, in de modder. De ontspanknop doet het niet. Ik ontdek dat ik geen rolletjes meer heb. Wat? Rolletjes?! Dat zou toch wel mijn cue moeten zijn om wakker te worden!! Mede door deze dromen heb ik (in het echt!) twee camera’s van hoge kwaliteit. En dan kunnen er in iedere camera ook nog eens 2 geheugenkaartjes. Een goeie back-up en een (bijna) garantie voor goede nachtrust!

2. Wie van deze 3 dames is de kapster? Precies! Dat zie je dus niet. In het midden staat Anouk van Noukstyle. Zij doet haar werk met zo veel passie en plezier! Ze vertelde mij dat ze altijd ruim de tijd neemt voor haar bruiden. Zij gelooft dat wanneer je de dag in rust begint je dit de hele dag kunt doortrekken. Voor Anouk draait het niet alleen om het plaatje (wat ook altijd prachtig is trouwens!) maar is het haar en make-up doen veel meer een beleving. Stiekem zijn de voorbereidingen bij de bruid en de bruidegom mijn favoriete momenten van de dag en gepassioneerde leveranciers met het talent en inlevingsvermogen van Anouk dragen daar absoluut aan bij!

3. Ik verveel me nooit. Soms ben ik moe en gebeurt er voor mijn gevoel niet veel tijdens de lunch of de receptie. Er zijn trucjes om je weer creatief te voelen en energie te krijgen. Bijvoorbeeld door bij zo’n saaie setting op de lichtval te gaan letten. Of op emoties. Of 5 minuten uitsluitend blauwe dingen te mogen fotograferen. De mogelijkheden zijn oneindig. Het is nog moeilijk omdat ik bij deze aanpak binnen 3 minuten weer vanalles zie om te fotograferen.

4. Trouwfotografen vinden het heel fijn als jij recht door zee bent. Zeg gewoon dat je je ongemakkelijk voelt bij een bepaalde aanwijzing van mij. Of dat je steeds aan de aankomende ceremonie denkt en het liefst zou willen dat het achter de rug was. Dit zijn gewoon gevoelens en gedachten die je in de weg zitten! Je trouwfotograaf is er niet om perfecte plaatjes te schieten. Wat? Niet? Nee. Een fotograaf is er om er samen voor te zorgen dat jij je op je gemak voelt. Want als jij in een foto jouw ware persoonlijkheid terugziet zal die foto voor jou waarde krijgen. Dus. Laat je zien en laat je horen. Misschien is een andere houding beter. Misschien moet je even samen op het terras gaan zitten en doe je de loveshoot na de ceremonie. Alleen al het benoemen van je gedachten kan voldoende lucht geven om weer te gaan genieten van het moment.

4. Ik spiek op Pinterest. Ik sla allemaal plaatjes op en vlak voor jullie bruiloft zet ik de poses en ideeën die ik bij jullie vind passen op mijn telefoon. En deze foto’s maak ik letterlijk na als ik het even niet meer weet! De mooiste beelden zijn niet die gekopieerde foto’s, maar de foto’s die net daarvoor of daarna ontstaan. Want dat is geen kopie, dat is: jullie.

6. Chaos is geweldig voor een journalistiek trouwfotograaf. Als er dingen mis gaan knijp ik in mijn handjes. (zolang er geen kinderen of dieren gewond raken natuurlijk.) Dat niet alles volgens het draaiboek hoeft te verlopen heb ik geleerd van een bruidegom die erg gespannen was. De watertaxi kwam niet opdagen, hij kreeg een bloedneus in het park en de trouwzaal zat nog vol toen zij erin wilden. Hij zei dat hij erdoor ontspande. Dat niet alles perfect verliep herinnerde hem eraan wat écht belangrijk is. Dat je oma even opgehaald kon worden uit het ziekenhuis. Dat de zon schijnt. Dat hij ‘ja’ zegt. Op mijn eigen bruiloft waren we in het feestgedruis vergeten de oppas onze huissleutel te geven, waardoor we midden in de nacht naar haar huis moesten om onze slapende zoon op te halen (met de kinderwagen in trouwkleding over straat midden in de nacht!). Ongewoon? Ongepland? Ja, de meeste mensen doen iets anders op hun huwelijksnacht! Maar dit is ons verhaal en we lachen altijd weer als we eraan denken.

7. “Oh nee! Hoe ga ik dat in hemelsnaam doen?!” Dat denk ik wel eens als ik op een trouwlocatie aankom. De stoelen voor het bruidspaar staan vol in de zon, die van de gasten in de schaduw. De achtergrond is lelijk want er hang een grote asbak aan de muur. Dan breekt het zweet me soms wel even uit! Wat ik dan doe is praten met het personeel of er nog iets te wijzigen valt. En verder, uitademen, inademen en focussen op wat me wél gegeven wordt. En dat is altijd heel erg veel en heel erg verrassend!

Ken je iemand die gaat trouwen?

Deel dan deze post met hem/haar. In een persoonlijk intakegesprek vertel ik nog veel meer geheimen over het vak en hoe we samen tot de beste foto’s kunnen komen. <3

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren